Kvinde med telefon der indeholder mail, SoMe og netværk

Online sikkerhed: Sådan beskytter du dig selv mod hacking

Kvinder der kigger på SoMe og mails på telefon

Beskyt din SoMe profil, mail og private computer mod hacking og bevar kontrollen over dine personlige oplysninger.

Hvis du er bekymret for, om du kan blive hacket, er det en helt velbegrundet bekymring.
Hacking af SoMe-sider, profiler og mails bliver stadig mere udbredt i dagens digitale verden – en tendens, der kan have alvorlige konsekvenser, hvad enten du er privatperson eller repræsenterer en virksomhed online.

Hackere kan stjæle dine personlige oplysninger, såsom dine login-oplysninger, kreditkortoplysninger, personlige billeder og følsomme dokumenter, ligesom de også kan sprede falske oplysninger og misinformation på SoMe og andre platforme.

Derfor er det i dag vigtigere end nogensinde at lave tiltag for at beskytte dine konti mod hacking. I dette blogindlæg vil vi give dig tips og tricks til, hvordan du bedre kan beskytte dig selv mod hackerangreb og forhindre hackere i at få adgang til dine personlige oplysninger.

Brug en stærk adgangskode

Vi kender det alle sammen – adgangskoden Fido1234. Den er let at huske, og vi kommer til at bruge den på én konto, så to og så flere. Fordi det er bare lettere altid at have adgangskoden liggende først i hovedet – og fingrene og derfor aldrig skulle være i tvivl.

Selvom det virker mere omstændigt, er det meget vigtigt at undgå at bruge personlige oplysninger som f.eks. telefonnumre, navne eller fødselsdagsdatoer. Brug af generiske adgangskoder og genbrug af koder på tværs af platforme gør det lettere for hackere at få adgang til dine konti, hvorfor det er vigtigt at bruge stærke adgangskoder.

Hvad er en stærk adgangskode?

En stærk adgangskode er en kode, der er særligt vanskelig at gætte eller knække. En stærk adgangskode vil derfor have en høj entropi, hvilket betyder, at den har mange forskellige kombinationsmuligheder og derfor er svær at knække med en såkaldt brute force metode.

Typisk vil en stærk adgangskode være lang og bestå af både store og små bogstaver, tal og specialtegn, som f.eks. @ eller =. Det er også vigtigt, at adgangskoden ikke er baseret på almindelige ord, som let kan gættes – f.eks. din hunds navn. Et eksempel på en stærk adgangskode kunne være “Kg7f@ZpB9#”.
Det er også en god idé at skifte adgangskoden regelmæssigt for at øge sikkerheden yderligere.

Heldigvis findes der i dag masser af gode og gratis apps, der kan hjælpe dig med at huske dine passwords. Værd at nævne er f.eks. den populære app KeePass Password Safe, som er en gratis open source app og bruges af mange mennesker over hele verden.

Lilla hængelås - password protector

 

Aktivér totrinsgodkendelse

Totrinsgodkendelse (også kendt som totrinsbekræftelse eller 2FA), er en slags ekstra foranstaltning, der kræver, at du indtaster en unik kode for at logge ind på din konto.
Den ekstra kode kommer fra en anden faktor – typisk en app på din telefon.

Appen genererer engangskoder, der udløber efter en kort periode, og som du skal indtaste sammen med din adgangskode for at logge ind på din konto. To-faktor godkendelsen betyder med andre ord, at hvis en hacker skulle få fat i din adgangskode, ville han stadig ikke kunne logge ind på din konto, medmindre han også har adgang til din telefon og kan låse den op.

Der findes mange forskellige apps, der giver mulighed for at lave to-faktor godkendelse på dine konti. En gratis, populær og anbefalet app er Twilio Authy.
Authy er en fremragende app til to-faktor godkendelse, der tilbyder et højt niveau af sikkerhed og bekvemmelighed til brugerne.
En af de største fordele ved Authy er dens brugervenlighed og fleksibilitet. Du kan nemt tilføje og administrere forskellige konti i appen og få adgang til dem alle fra én sikkerhedsplatform. Ved at generere gendannelseskoder understøtter Authy også sikkerhedskopiering af dine konti, så du kan gendanne dem på en ny enhed, hvis du skulle miste din telefon.
Husk altid at gemme dine gendannelseskoder.

Vær forsigtig med at klikke på links

Hackere bruger ofte phishing-teknikker for at få adgang til din computer og dine personlige oplysninger, adgangskoder og kreditkortnumre.

Phishing sker typisk ved, at en hacker sender en mail eller sms, der ved første øjekast ser ud til at være fra en pålidelig kilde, men som i virkeligheden er en falsk besked designet til at lokke dig til at afgive personlige oplysninger eller at få adgang til din computer.
Når du klikker på linket vil du dog blive overført til en falsk hjemmeside, der ligner den originale, og her vil du blive bedt om at udfylde dine oplysninger.

For at undgå phishing er det vigtigt at være opmærksom på afsenderen i de mails, du modtager, og aldrig afgive dine personlige oplysninger, medmindre du er helt sikker på, at modtageren er en pålidelig kilde. Husk f.eks. at banken aldrig ville bede dig om at sende personfølsomme oplysninger på mail.”

Telefon der er sikkert beskyttet af tofaktorgodkendelse

Opdater dine sikkerhedsindstillinger

Husk altid at opdatere dine sikkerhedsindstillinger.

Opdater dit software- og operativsystem regelmæssigt til den nyeste version, da opdateringer ofte inkluderer sikkerhedsrettelser og adresserer nye sårbarheder.

Husk også altid at bruge pålideligt antivirus- og anti-malware-software, som kan medvirke til at beskytte dit system mod trusler.

På sociale medier kan det også indebære at skjule dine personlige oplysninger, begrænse, hvem der kan se dine opslag, og sørge for kun at være venner med folk, du kender.

Det er også vigtigt altid at være opmærksom og prompte reagere på mistænkelige aktiviteter på din SoMe profil – f.eks. indlogninger du ikke kan genkende, ændrede algoritmer eller ændringer i dine oplysninger.
Sørg for at ændre dine adgangskoder med det samme, hvis du mistænker, at din profil er blevet hacket.

Hjælp – min profil er blevet hacket!

Hvis din SoMe-profil allerede er blevet hacket, er det vigtigt at handle hurtigt for at minimere skaden.
Kontakt os hurtigst muligt.
Vi kan hjælpe dig med at genoprette din profil og sikre, at du ikke mister personlige oplysninger, eller dit online univers går tabt.

CTA hacket (#14)

Hjælp - min profil er blevet hacket!

John Nielsen