Skjult reklame kan også komme fra dine ansatte. Her er reglerne, du skal kende.

Skjult reklame
Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvordan reglerne er for reklame på de sociale medier. I den seneste tid har der været stor fokus på bloggere og andre influencers omtale af forskellige produkter. Derfor er det nu blevet indskærpet, at sponsoreret indhold klart skal markeres som sådan, også for virksomheders medarbejdere.

Hele formålet er naturligvis at gøre det klart for enhver, hvornår der tales på egne vegne, og hvornår der er blevet betalt for at promovere et bestemt produkt, spisested eller lignende. Ved at lade det tydeligt fremgå kan brugerne selv tage stilling til, om de vil vurdere omtalen som værende troværdig eller ej.

Medarbejdere i modvind

Det er dog ikke kun influencers der skal skilte med deres tilhørsforhold, når de promovere forskellige virksomheder eller produkter på de sociale medier. Det står klart efter Forbrugerombudsmanden har indskærpet reglerne overfor virksomheden Tradono og dens medarbejdere.

De ansatte hos Tradono lavede en aftale med virksomheden om, at medarbejderne via deres private Facebook-profiler skulle lave opslag om, at de solgte forskellige ting på Tradono. Problemet var dog, at det ikke fremgik, at medarbejderne arbejdede hos Tradono og lavede opslagene efter aftale med virksomheden.

Denne form for skjult reklame vurderer Forbrugerombudsmanden nu er i strid med markedsføringsloven. Helt konkret er det et brud på lovens § 6 stk. 4, som siger, at ”en erhvervsdrivende klart skal oplyse den kommercielle hensigt med enhver form for handelspraksis, herunder reklame.”

Med andre ord skal det fremgå helt klart, hvis man som ansat vælger at promovere den virksomhed, man er ansat i eller dens produkter.

Det skal du som medarbejder undgå

Regler markedsfoering

Sagen åbner naturligvis op for en vurdering af, hvad medarbejdere kan tillade sig at gøre af reklame for den virksomhed, de er ansat i.

Lad os starte med at slå fast, at det er fuldt lovligt at tale pænt om både virksomheder eller dens produkter, selvom du er ansat. Det er helt i orden, at du er glad for det sted du arbejder, eller gerne vil vise omverdenen de produkter, som du måske er med til at udvikle, sælge eller lignende.

Problemerne opstår, hvis du bliver betalt for denne reklame, men dit tilhørsforhold ikke fremgår klokkeklart. Hvis du har skjult, at du arbejder for den givne virksomheder, vil det blive opfattet som skjult reklame, og så klapper fælden.

Vær klar i spyttet

Sponsoreret indhold er noget, der bliver mere og mere populært – særligt på de sociale medier. Der er ingen tvivl om, at mange virksomheder har set fidusen i at være til stede, der hvor deres målgruppe også befinder sig, nemlig online.

Men selvom virksomhederne er rykket til nye jagtmarker for at finde nye kunder, så gælder de samme spilleregler, som altid har gjaldt.

Skjult reklame har aldrig været – og er fortsat ikke – tilladt.

Så hvis du som medarbejder bliver betalt for at promovere et produkt, som den virksomhed du er ansat i står bag, skal du altså gøre det klart, at du er ansat i den givne virksomhed.

Sponsoreret indhold bliver mere og mere populært

Sociale Medier

Som sagt er sponsoreret indhold noget, der vinder frem online. Flere store virksomheder har set fidusen i at benytte sig af influencers, altså prominente og kendte mennesker, der har mange følgere på de sociale medier.

Virksomhederne får nemlig en mulighed for at nå ud til en målgruppe, som de ikke tidligere har haft mulighed for at ramme så præcist.

Hvis en Youtuber eksempelvis primært laver videoer om makeup eller store biler, så vil de være oplagt for virksomheder, der sælger disse produkter at betale disse influencers til at omtale deres produkt. Virksomheden er nemlig ret sikre på, at de følgere som influenceren har må have en vis interesse for emnet.

Tænk som bloggerne

Denne taktik er selvfølgelig smart, og for nogle er den uden tvivl også effektiv. Men dog er det vigtigt at holde sig for øje, at markedsføringsloven også er gældende for bloggere, Youtubere og andre influencers.

Det betyder, at også de klart skal proklamere deres tilhørsforhold til den virksomhed, de laver reklame for. Så hvis en virksomhed som Vichy eller Audi beder en influencer om at promovere et produkt, så SKAL denne gøre det klart for sine følgere, at indhold er betalt.

På samme måde skal de gøre det klart, hvis de får produkter foræret af virksomheder, som håber på at få noget gratis reklame ud af det. Men selvom influenceren ikke er betalt i kroner og øre, så skal vedkommende stadig fortælle, hvordan de er kommet i besiddelse af produktet.

Overtrædelser rammer ikke kun influencerne

Skulle det ske, at der bliver lavet skjult reklame, vil det have konsekvenser for alle involverede parter. I sagen om Tradono og deres ansatte valgte Ombudsmanden blot at indskærpe reglerne overfor virksomheden.

Dog er der ingen tvivl om, at sagen ikke har været positiv for Tradono. De er kommet til at fremstå som nogle, der med alle midler forsøger at snyde potentielle kunder ind på deres side. Derudover har sagen også den mulige effekt, at der kan blive sået tvivl om de ansattes troværdighed.

I dette tilfælde kan det være nødvendigt at få udført online reputation management, for at skabe et godt ry omkring din virksomhed efter en dårlig sag. Desuden er det vores erfaring, at jo bedre et ry du har, jo mindre tilbøjelig vil dine kunder være til at vende dig ryggen, selvom der kommer en dårlig sag. Derfor kan det også give god mening, at lave reputation management inden problemerne opstår.

Er du i tvivl om, om din virksomhed overtræder reglerne, eller har I brug for hjælp til håndtering af jeres sociale medier generelt, så har vores erfaring med Community Management gjort os til eksperter på området. Så tøv ikke med at kontakte os, hvis du vil høre mere.

CTA Blog

Skal vi også hjælpe dig videre?

Står du med en konkret digital udfordring eller har vækstambitioner, så står vi klar til at tage en uforpligtende dialog.

Direktør i OnlineSynlighed.dk og teknisk funderet SEO specialist. Til dagligt rådgiver John virksomheder i hele landet vedrørende forretningsorienteret digital strategi og eksekvering af værdiskabende online synlighed. John er desuden etisk hacker og ekspert i online reputation management.
John Nielsen