WordPress 5 er her – se hvad det betyder for dig

WordPress 5.0 er lanceret - se hvilken betydning, det får for dig

Nu er det ved at være en uge siden, at WordPress 5.0 blev lanceret – en større opdatering, der kan have stor betydning for din WordPress-hjemmeside. Det er nemlig ikke alle temaer og plugins, der er kompatible med den nye version af WordPress.

I dette indlæg kan du læse mere om, hvilken betydning WordPress 5.0 kan have for din hjemmeside, og hvad du skal være opmærksom på. Du kan læse om:

Hvad skal du være opmærksom på, før du opdaterer til WordPress 5.0?

Der er ingen tvivl om, at WordPress 5.0 er en større opdatering – det har du sikkert også hørt fra mange andre allerede. Dermed ikke sagt, at du skal være bange for at opdatere til WordPress 5.0, du skal bare være opmærksom på, om dine plugins og tema er kompatibelt med den nye opdatering.

Rigtig mange plugin- og temaudviklere har forud for lanceringen af WordPress 5.0, udsendt en opdatering af deres plugin eller tema, som er kompatibelt med WordPress 5.0. Er dette tilfældet, vil du ikke opleve problemer i forbindelse med opdateringen.

Er du i tvivl om, hvordan du generelt skal håndtere denne type opdateringer, kan det være en fordel at få en professionel samarbejdspartner til at hjælpe dig. Vi oplever, at der er mange, der er bange for at gennemføre forskellige opdateringer i frygten for, at noget lige pludselig ikke virker. Det er dog vigtigt at disse opdateringer bliver gennemført.

I afsnittet ”Gode råd” kommer jeg nærmere ind på, hvad du kan gøre, for at sikre, at din side stadig fungerer efter opdateringen til WordPress 5.0.

Hvordan adskiller WordPress 5.0 fra tidligere versioner?

Den største ændring I den nye WordPress-opdatering er uden tvivl Gutenberg og temaet Twenty Nineteen. Med den nye opdatering forsøger WordPress at gøre det lettere for hjemmesideejere at redigere deres hjemmesider uden at kunne kode en masse html og css.

WordPress tager også kampen op mod de mange forskellige page buildere, og forsøger at gøre disse unødvendige. Dette kommer jeg meget mere ind på i næste afsnit.

Konkurrencen fra andre CMS

WordPress er verdens mest udbredte CMS – og har længe været det. Faktisk har WordPress (ifølge W3Techs) hvert år siden 2011 oplevet en vækst i udbredelsen, og har pr. december 2018 en markedsandel på 32,5%.

Dog begynder andre spillere at gøre sig bemærket, og det er særligt deres brugervenlighed, som de vinder frem på. Særligt Wix, Shopify og Squarespace er her værd at lægge mærke til. Selvom de fortsat har en meget lille markedsandel på hhv. 1%, 0,8% og 1,4%, er der ingen tvivl om, at disse vil vokse sig endnu større.

Med WordPress 5.0 arbejder teamet bag WordPress sig nærmere et endnu mere brugervenligt system – og dette er en nødvendighed på den lange bane, hvis de ikke skal tabe markedsandele til de upcoming CMS som Wix, Shopify og Squarespace.

En hurtig søgning på Google Trends afslører, at vi i Danmark har en jævn interesse for særligt WooCommerce, Wix og Shopify, hvis vi kigger særskilt på shop-systemer:

Sammenligner vi disse shop-systemer med interessen for WordPress, er der ingen tvivl om, at WordPress fortsat dominerer:

Gutenberg – WordPress’ egen page builder

Gutenberg er altså den helt store ændring i WordPress 5.0, og tanken er, at det skal blive endnu lettere for alle WordPress-brugere at skabe mere spændende og inspirerende sider, end den klassiske editor kan tilbyde. Dermed fjernes behovet for, at brugerne selv skal kunne html og css til at style deres sider.

Der findes et hav af forskellige page buildere. Blandt de mest populære kan nævnes Beaver Builder, Divi, Elementor, Page Builder by Site Origin og WPBakery – måske bruger du netop en af disse? Disse page buildere (samt en lang række andre) har altså længe givet brugerne mulighed for at lave spændende designs på deres hjemmesider.

Ulempen med disse page buildere er, at de oftest koster penge – og måske endda også kræver et årligt gebyr, hvis man ønsker fortsat at modtage nye opdateringer, hvilket naturligvis anbefales. Er du i tvivl om hvorfor, så gå til afsnittet ”Gode råd” til sidst i dette indlæg, så får du en forklaring der.

Priserne for page builderne kan have været afskrækkende særligt for non-kommercielle hjemmesider, men med WordPress 5.0 er Gutenberg en fast del af WordPress, og kan altså gøre øvrige page buildere overflødige.

Hård velkomst til Gutenberg

Gutenberg blev allerede introduceret i WordPress 4.9.8. Dermed gav WordPress sine brugere mulighed for at teste denne nye page builder – noget som mange har benyttet sig af. På WordPress.org har Gutenberg mere end 500.000 aktive installationer. Der er dog ikke blevet taget lige god imod Gutenberg, som har fået mere end 1.000 1-stjernede anmeldelser med titler som ”Garbage!”, ”Awful” og ”Horrible”, bare for at nævne nogle få.

Sådan undgår du Gutenberg i WordPress 5.0

Selvom du opdaterer til WordPress 5.0, er du ikke tvunget til at bruge Gutenberg. Teamet bag WordPress har nemlig også introduceret et plugin, der giver dig den gamle editor tilbage – altså den editor, som WordPress har haft gennem mere end 10 år.

Classic Editor (eller Klassisk Editor), som pluginet hedder, er allerede blevet meget populært, og har i skrivende stund mere end 900.000 aktive installationer og får – modsat Gutenberg – gode anmeldelser. Brugerne giver udtryk for, at dette plugin har reddet deres hjemmesider, som en bruger skriver om pluginet: ”Saved me from the Gutenberg disaster”.

Pluginet er dog ikke tiltænkt som en vedvarende løsning, men det vil blive udviklet og vedligeholdt frem til 2022. Det betyder altså, at WordPress-brugere før eller siden skal væk fra den klassiske editor – og det er nok heller ikke urealistisk, at WordPress-brugerne inden for de næste tre år tager Gutenberg til sig, eller at der bliver udviklet andre muligheder og værktøjer i stedet.

Er Gutenberg allerede dødsdømt?

Det betyder dog ikke, at Gutenberg allerede er dødsdømt af brugerne. Gutenberg er stadig nyt blandt WordPress-brugere, og som med alt andet nyt, kræver det lidt tid og tilvænning, før brugerne bliver glade for et nyt værktøj eller en opdatering. Derudover vil udviklerne også arbejde videre på Gutenbergs funktionalitet, hvilket vil gøre page builderen endnu bedre og endnu mere brugervenlig.

På sigt kan Gutenberg altså blive en værdifuld del af WordPress, men page builderen er ikke på det rette niveau endnu. En bruger, der har anmeldt Classic Editor-pluginet, skriver også, at Gutenberg kan blive godt i fremtiden, men at det endnu er for kompliceret og svært at benytte.

Temaet Twenty Nineteen

Sammen med WordPress 5.0 blev et nyt standardtema også udgivet: Twenty Nineteen. Dette tema bygger på page builderen Gutenberg, og derfor er temaet naturligvis også 100% kompatibelt med WordPress 5.0.

Temaet er bygget op i én kolonne og understøtter ikke sidebars, som de fleste af de øvrige ’Twenty’-temaer har. Dette skyldes, at Twenty Nineteen selvfølgelig understøtter Gutenberg – og det er ved hjælp af Gutenberg og dennes blokke, at WordPress-brugere nu skal kunne designe inspirerende sider.

Twenty Nineteen har – som de øvrige ’Twenty’-temaer – sine begrænsninger, og er derfor mest velegnet til minimale designs. Temaet kan være særdeles velegnet til bloggere eller til mindre virksomheder. Dog forventes det, at temaet får meget mere at byde på – særligt i takt med at Gutenberg også bliver videreudviklet.

Hvad gør du, hvis din hjemmeside ser forkert ud efter opdateringen?

Ser din hjemmeside forkert ud efter en opdatering?

Hvis du har opdateret WordPress til version 5.0, og der nu er noget, der ser forkert ud eller ikke virker, så kan du gøre følgende:

Undersøg om det er et plugin, der skaber fejlen

Dette gør du ved at deaktivere pluginet, og så teste funktionen eller siden igen. Er det et plugin, der skaber udfordringerne, bør du undersøge, om der er en opdatering til pluginet. Hvis der er en opdatering, så bør du opdatere pluginet.

Undersøg om det er Gutenberg, der skaber problemer

Benytter du en anden page builder, kan Gutenberg, som kommer som en del af WordPress 5.0, skabe problemer. Sørg derfor for at deaktivere Gutenberg, så du dermed sikrer, at det er den oprindelige page builder, der anvendes igen. Du kan deaktivere Gutenberg ved hjælp af plugin’et Classic Editor, som jeg tidligere i dette indlæg har skrevet om.

Gendan en backup

Hvis du oplever problemer med din hjemmeside, og kan du ikke løse problemstillingen, kan du gendanne en backup af din hjemmeside og derefter afvente til der kommer nye opdateringer. Efter større opdateringer, kommer der oftest nogle mindre kort tid efter. Det er også derfor at WordPress kun en uge efter lanceringen af version 5.0 nu har udgivet version 5.0.1.

Det samme gælder ved plugins: Her udvikles der også jævnligt nye opdateringer, så mulige bugs løses, ekstra funktionalitet tilføjes eller sikkerhedshuller lukkes.

Hvorfor er opdateringer så vigtige?

At WordPress er kommet med en ny opdatering er bl.a., som jeg beskrev tidligere, for at arbejde sig hen imod et endnu mere intuitivt og brugervenligt system. Det er dog ikke altid, at en opdatering handler om, at forbedre brugeroplevelsen. Det kan også være, som jeg skrev i sidste afsnit, for at lukke mulige sikkerhedshuller.

WordPress er et open source-system, og derfor kan alle se kildekoden. Dette gælder også for både temaer og plugins. Dette udnytter hackere til at finde en vej ind på netop din hjemmeside.

For ikke så lang tid siden skrev jeg et blogindlæg om, at et populært WordPress-plugin var blevet hacket. Det er altså en reel risiko, at en hacker finder en vej ind på din hjemmeside – særligt hvis du ikke holder dine plugins, dit tema eller WordPress-kernen opdateret.

3 gode råd til vedligehold af din hjemmeside

Gode råd til at vedligeholde din hjemmeside

Når du har en hjemmeside, er det vigtigt, at den bliver vedligeholdt – og det gælder uanset hvilket CMS, du benytter. En hjemmeside er altså ikke et færdigt produkt, men kræver løbende vedligehold – herunder opdateringer.

Her får du en række gode råd til, hvordan du vedligeholder din hjemmeside:

  • Sørg for at tage backup af din hjemmeside
    Tager dit webhotel backup for dig, eller skal du selv sørge for at tage backups?
    Hvornår har du sidst taget en backup af din hjemmeside? Hvis din hjemmeside går ned i dag, hvilken version af din hjemmeside kan d så genskabe?
  • Sørg for at opdatere WordPress-kernen, tema og plugins
    Disse opdateringer sikrer funktionaliteten af din hjemmeside, og kan også være med til at lukke mulige sikkerhedshuller.
  • Prioriter tid til at vedligeholde din hjemmeside
    Vi oplever, at mange glemmer at opdatere plugins m.m., fordi deres fokus er et andet sted i deres forretning. Det betyder, at mange ikke prioriterer tid til at vedligeholde deres hjemmeside, selvom den kan være meget vigtig for deres virksomhed.

De tre råd lyder simple – og det kan de også være, hvis man prioriterer denne opgave. Vi oplever dog, at mange tilsidesætter opgaven, enten pga. tidsmangel eller fordi de simpelthen er bange for at en opdatering kommer til at ødelægge noget på hjemmesiden. Hvis det er tilfældet kan det være en fordel at få en professionel samarbejdspartner, som er ansvarlig for vedligehold af hjemmesiden.

Fordelen ved en professionel samarbejdspartner er bl.a., at de har erfaring med at vedligeholde hjemmesider, og de prioriterer at tage backup eller gennemføre opdateringer. Vi tilbyder selv en WordPress-serviceaftale, som du kan læse meget mere om her.

Opsummering

WordPress’ nye opdatering, version 5.0, har skabt meget omtale siden lanceringen den 6. december. Omtalen skyldes, at opdateringen er en større opdatering, der kan påvirke flere hjemmesider, da WordPress 5.0 har fået en helt ny page builder: Gutenberg.

Selvom Gutenberg skal gøre det lettere for WordPress-brugere at opbygge spændende og inspirerende sider ved hjælp af den blok-opbygning, som Gutenberg bygger på. Benytter du en anden page builder, kan indførslen af Gutenberg dog skabe problemer.

Inden du opdaterer til den nyeste version af WordPress skal du være opmærksom på følgende ting:

  • Installer plugin’et Classic Editor, hvis du ikke ønsker at benytte Gutenberg
  • Sørg for at opdatere dine plugins og dit tema
  • Sørg for at tage backup af din hjemmeside
  • Test at din hjemmeside og plugins fortsat fungerer efter opdateringen

 

CTA Blog

Skal vi også hjælpe dig videre?

Står du med en konkret digital udfordring eller har vækstambitioner, så står vi klar til at tage en uforpligtende dialog.

John Nielsen