R.I.P. Swipp

farvel-swippFor to uger siden meddelte Nordea, at de forlod samarbejdet om Swipp til fordel for MobilePay. En melding der kom bag på mange. I dag har Jyske Bank meddelt, at de også går ud af samarbejdet om Swipp. Om de også vil deltage i samarbejdet om MobilePay er endnu uvist.

De to største banker i Swipp-samarbejdet har dermed sagt farvel til deres egen mobile betalingsløsning. Det kan betyde, at det nu bliver helt slut med Swipp. I pressemeddelelsen fra Danske Bank og Nordea for to uger siden, opfordrede bankerne til at andre banker også var velkommen i samarbejdet.

Hvorfor forlader Jyske Bank samarbejdet?

Jyske Bank har ikke tidligere udtalt sig om Nordeas beslutning om at forlade Swipp. Denne nyhed kan være en del af forklaringen på deres stilhed. Dog oplyser Anders Dam, direktør i Jyske Bank, at de tog beslutningen allerede før sommerferien.

jyske-bank-forlader-swippSwipp har været en meget stor investering for de 70 banker, der står bag Swipp. Swipp har dog aldrig opnået den succes, de havde håbet på. Derfor har Jyske Bank også fulgt med i, hvor mange af deres kunder, der bruger Swipp, og hvor store omkostninger Jyske Bank har ved at holde Swipp i live. Derfor startede deres overvejelser om at gå ud af samarbejdet allerede i slutningen af 2015. Det er simpelthen for dyrt at holde Swipp i live, når der ikke er flere brugere.

Jyske Bank er dog ikke afvisende overfor Swipp, som er ved at finde ud af, hvilke strategiske valg, de skal træffe. Ifølge Borsen.dk udtaler Anders Dam: ”Jyske Bank vil forholde sig forretningsmæssigt og konstruktivt til forslag om Swipps fremtid, som selskabets bestyrelse måtte fremkomme med i opsigelsesperioden.” For nogen kan dette måske fremstå som en pæn måde at opsige samarbejdet på – for hvorfor skulle Jyske Bank ellers have gjort det, hvis de reelt set stadig er åbne overfor samarbejdet?

Swipps fremtidsplaner

swipp-ser-fremadI en pressemeddelelse fra Swipp udsendt i dag d. 27. oktober 2016 skriver Swipp, at de gennem de seneste måneder har undersøgt, hvilke muligheder Swipp har. Dette forventer de også, at de snart kan offentliggøre.

Swipp skriver dog også, at de må tage Jyske Banks beslutning til efterretning og påpeger også, at både ”Jyske Bank og Nordea har været fuldt orienteret om arbejdet med at afsøge Swipps strategiske muligheder”. Kan dette være et udtryk for, at de to storbanker ikke selv kan se, hvordan Swipps strategiske tiltag skal kunne ændre på situationen? Det er svært at udtale sig om, og det findes der nok først svar på, når Swipp offentliggør deres fremtidsplaner.

I sidste uge skrev vi, at Swipp skal bruge hjælp udefra, hvis de skal overleve. Dette kan selvfølgelig være blandt de overvejelser, som Swipp allerede har. Set i lyset af MobilePay og snarligt det digitale dankort, så kan det være svært at forestille sig, at Swipp kan ændre på situationen – netop også fordi langt de fleste danskere har taget MobilePay til sig, ligesom mange butikker og webshops også tager imod betaling med MobilePay.

Borsen.dk skriver desuden, at bankekspert Lars Krull mener, at dette dødsdømmer Swipp: ”Selvfølgelig er Swipp død.” Lars Krull udtaler også, at det er MobilePay, der har vundet markedet for mobile betalinger, og at flere banker derfor snart vil forlade Swipp også.

Hvad betyder det for dig?

Er du kunde i Jyske Bank og bruger Swipp, behøver du ikke skynde dig at installere MobilePay. Jyske Bank har givet et varsel på 11 måneder i overensstemmelsen med aftalegrundlaget for Swipp. Det betyder dog ikke, at du slet ikke skal overveje MobilePay. Jyske Bank har ikke selv udtalt, at de vil indgå i et samarbejde med MobilePay – i hvert fald foreløbigt. Banken skal først nu til at overveje, hvad deres muligheder er.

Selvom Jyske Bank ikke selv udtaler, at et samarbejde om MobilePay kan blive aktuelt, kan det dog godt forventes. MobilePay står som den stærkeste løsning inden for mobil betaling, og i øjeblikket findes der ikke andre løsninger ud over Swipp. Der er dog en række potentielle og internationale betalingsløsninger, som kan være på vej til Danmark – et emne vi behandlede i sidste uge.

Men hvad så med webshoppene?

webshopMange webshopper og fysiske butikker har taget enten Swipp eller MobilePay til sig – nogle tilbyder begge løsninger. I blogindlægget ”Nordea tilslutter sig MobilePay” anbefalede vi hos OnlineSynlighed.dk, at man som webshop implementerede begge løsninger. Dette kan man dog sætte spørgsmålstegn ved i dag. I stedet skal du, som webshopejer, overveje at kigge dig rundt på markedet efter andre betalingsløsninger – der er trods alt potentiale for, at der kommer op til flere forskellige mobile wallets på markedet inden for den nærmeste fremtid.

John Nielsen