Jeg føler mig uheldig: Google opdaterer symptomsøgninger

Oplever du symptomer på noget, du ikke har oplevet tidligere eller ikke fået en professionel diagnose, kan du nu spørge Dr. Google. Eller det vil sige, at det kan amerikanerne. Indtil videre. De nye symptom- og diagnosesøgeresultater blev udrullet for nylig på Googles app og mobile website i USA og kun på engelsk. Google udtaler, at de håber at kunne inkludere endnu flere kvalificerede søgeresultater for flere symptomer, og på et senere tidspunkt udvide opdateringen globalt og på flere sprog.

Symptomsøgninger på Google er populære

Omkring 1 procent af samtlige Google søgninger er symptomrelaterede. Det kan være svært at navigere rundt i utallige links, med varierende content og kvalitet, vedrørende sundhed på nettet. I mange tilfælde sidder brugeren tilbage med unødvendig stress og nervøsitet, fordi de har læst informationer, der er irrelevante for deres symptomer. Hvis du fx søger på ’hovedpine’ og du læser link efter link, og til sidst ender med at have endnu mere ondt i hovedet, end før du indtastede søgningen.

Dette issue har Google besluttet at gøre noget ved, for at give deres brugere en bedre og langt mere kvalificeret oplevelse og brugbare resultater på søgemaskinen.

Informationsdeling

Google har indgået et samarbejde med et team læger, eksperter fra Harvard Medical School og NGO (non profit organisation) Mayo Clinic i USA for at indsamle information. Ifølge udmeldingen fra Google selv, betyder opdateringen, at når man søger for eksempel på ’jeg har ondt i hovedet’, får man vist en liste af potentielle tilstande eller årsager, mulige behandlinger, vejledning til at få mere information, og hvilken type læge, der kan hjælpe.

Søger man på en medicinsk lidelse, vil Google typisk henvise til specialiserede sites som WebMD, the Mayo Clinic og Medline Plus.

Vær opmærksom på, at søgninger på symptomer er på samme måde som alle andre medicinske informationer på Google udelukkende beregnet til informationsbrug. Symptomer på én lidelse kan minde om en helt anden, og måske alvorligere lidelse. Det er derfor vigtigt ikke at foretage en selvdiagnose via symptomer af alvorlig karakter. Du skal altid kontakte din læge for korrekt medicinsk vejledning og behandling.

Optimerede søgeresultater

Når amerikanerne – og sandsynligvis snart danskere – søger på forskellige symptomer, screener Google for lignende tilfælde i søgeresultaterne og tjekker dem for høj kvalitetsindhold, der er indsamlet fra læger til Googles såkaldte Knowledge Graph for at forbedre de resultaterne, brugerne bliver præsenteret for. Knowledge Graph er en avanceret feature, der har til formål at levere og vise en mere omfattende samling af data.

De nye søgeresultater kan vise overblik over lidelse, der bliver vist som en form for slideshow med tekstrubrikker under selve søgefeltet. Her kan man swipe mellem de forskellige resultater og trykke på en drop-down menu for at få mere information

Google er afhængige af søgeresultater, og hvad der ligger på nettet. Derfor er folks feedback vital for Google, der beder brugerne om at indikere, om søgeresultatet var hjælpsomt eller ej.

Næste gang, du har bekymringer, spørgsmål eller reelle symptomer du ikke ønsker at dele med andre, til at begynde med), kan en Google symptomsøgning være et hjælpsomt sted at begynde. Når og hvis du stiller en hjemmediagnose er der flere muligheder for håndkøbsmedicin hos apoteket.

 

John Nielsen