Google vil supplere (og erstatte?) din læge
I februar dukkede det første lægefaglige indhold op i Googles ”Knowledge Graph”-boxe – de bokse, der også indeholder fagligt indhold om fx turistdestinationer og kendte mennesker.
Allerede her blev Google kritiseret for at give især hypokondere et værktøj for at blive endnu mere bange uden at hjælpe dem med faktiske problemer ud fra tesen om, at det er svært – hvis ikke umuligt – at stille sin egen diagnose.
Kritikken preller dog af på Google, der nu har mere end fordoblet antallet af lidelser, der bliver beskrevet i Knowledge Graphs.
Samtidigt vil Google nu til at hjælpe de amerikanske læger ved at gøre det muligt at medtage information om visse sygdomme i form af en PDF, der kan udskrives og tages med til lægen.
Læger efterspurgte PDF
Med opdateringen af de lægefaglige Knowledge Graphs er det muligt for patienter nu at printe den information de læser og tage den med til lægen.
Netop denne funktion var efterspurgt af de amerikanske læger. Siden Knowledge Graphs med sygdomme og symptomer først kom til i februar 2015 er flere og flere amerikanere taget til lægen med visheden om, at noget er galt og de har læst noget om det – uden dog at kunne huske hvad det var, de faktisk havde Googlet sig til.
Der er lige nu mere end 900 sygdomme beskrevet som Knowledge Graphs – op fra de 400, der blev tilføjet i februar 2015. Google fortalte i februar, at det gennemsnitlige stykke information i de lægefaglige søgeresultater var blevet gennemgået af 11.1 læger før det blev publiceret.
Om Google bruger kræfter på at forbedre de lægelige søgeresultater for at tjene penge på at opsælge medicin og kosttilskud eller for vitterligt at levere en bedre søgeoplevelse til brugerne vides endnu ikke. Flere ting peger dog mod det sidste, da det i forvejen ikke er tilladt at annoncere på en lang række lægefaglige termer med Google AdWords som fx navnet på de fleste receptpligtige mediciner.
Selvdiagnosticering af farlig
Umiddelbart kan det virke som en god idé, at borgere har mulighed for selv at søge information om sygdomme og symptomer online.
Men det er med en vis risiko.
Kun en læge er kvalificeret til faktisk at diagnosticere patienter med sygdomme. Selv almindelige sygdomme kan eskalere voldsomt, hvis de bliver behandlet forkert. Det forekommer derfor farligt at give borgerne flere redskaber til netop at diagnosticere sig selv.
Man kunne frygte, at værktøjet især ville blive brugt af hypokondere, mens andre fortsat ville tage en tur til lægen, når sygdom meldte sig.
I Danmark har vi endnu ikke Knowledge Graph med lægefaglige resultater. Det tætteste vi kommer herpå er Netdoktor.dk m.fl. sundhedssider. Netdoktor er ejet af Berlingske Media-koncernen.
Bestil medicin online i Danmark
At vi ikke har Knowledge Graphs betyder dog ikke, at vi er bagud på det lægefaglige område i Danmark.
Det første online apotek, der tilbyder online bestilling af receptpligtig medicin er allerede en realitet.
Det betyder, at patienten med receptpligtig medicin blot en gang skal have stillet sin diagnose hos lægen. Herefter er det muligt at bestille det løbende forbrug af medicin hjem online.
Netdoktor og andre sider giver ydermere samme mulighed for at læse om ens sygdom samt symptomer som det nye tiltag i de amerikanske søgeresultater gør – blot ikke så langt fremme i søgeresultaterne.
- SPF Flattening: Optimering af din virksomheds mail sikkerhed og levering - 1. juli 2024
- Undgår dine e-mails spammappen? Tjek det gratis! - 14. juni 2024
- Kultur, opdragelse og værdisæt tæller mere end generationstilhørsforhold - 17. maj 2024
DK-31929407