Google Plus splittes op

Snart deles Google+ op i 3 dele – Google ændrer retning

Google Plus splittes opHvis du spørger Google har det sociale netværk Google+ været en stor succes fra starten af. Men faktum er dog, at Google+ aldrig har fået lige så godt fat som de andre store netværk.

For et par måneder siden stoppede Vic Gundotra efter 8 år i Google. Det var et stort slag for platformen, der er blevet passet og udviklet af Vic som områdechef fra starten af. Det fulgte lige efter at oprettelse af en bruger på YouTube ikke længere forudsætter oprettelse af en Google+ profil samtidigt med. Det er også blot måneder siden vi mistede muligheden for et ansigt i søgeresultaterne som følge af vores Google Plus-profil.

Og nu ser det ud til at Google+ kan blive yderligere splittet op.

Sundar Pichai er vicepræsident for Android, Google Chrome og Apps i Google-regi blev for nyligt interviewet til amerikanske Forbes. Her fortalte Sundar at:

”I vil se os fokusere på kommunikation, billeder og Google Plus-strømmen som tre vigtige områder nærmere end et samlet område”.

Indtil nu har Google+ fungeret med en samlet strøm (et feed) som det er tilfældet også med Facebook og Twitter. Det er denne strøm, der nu kan blive delt op i flere, hvorefter kommunikation og billeder ikke nødvendigvis kommer til at gå gennem Google+ længere. De kan blive udskilt i separate produkter eller kan indeholdes i eksisterende som Google Hangouts og Gmail.

Sundar lægger i Forbes-interviewet vægt på, at ingen af de forskellige funktioner forsvinder – i stedet for er det blot en mulighed, at det hele omstruktureres.

Hvorfor fik vi G+?

Afhængigt af hvem du spørger får du forskellige svar på hvorfor vi overhovedet fik Google+ til at starte med.

En mulighed er, at Google ønskede selv at sidde på flere af de sociale signaler for at skabe bedre søgeresultater. Google fik for få uger siden igen adgang til at crawle Twitter, men kan fortsat blot crawle en brøkdel af det indhold, der bliver skabt på den helt store konkurrent Facebook.

Andre tror, det var et forsøg på decideret at udkonkurrere Facebook og Twitter – noget, Google selv siger aldrig har været intentionen.

Andre igen tror det var for at udfylde det hul i markedet der var opstået for de, der ønsker et socialt netværk, men samtidigt ønsker anonymitet og mulighed for at dele fx blot med venner og familie. Noget, der kan lade sig gøre på Facebook, men som er væsentligt nemmere på Google+ takket være systemet med forskellige cirkler.

Lukker Google Plus?

Google har tidligere ikke været bange for at lukke projekter, selvom de har haft brugere – i flæng kan nævnes bl.a. Wave, Buzz og for nyligt Google Reader. Især sidstnævnte havde mange brugere, der protesterede mod lukningen til ingen verdens nytte.

Flere spekulerer derfor i om Google Plus er på vej til at blive lukket som endnu et af de projekter, der blev startet med en flot vision, men ”som bare ikke lykkes”.

Google meldte selv ud i slut-2013, at netværket havde 540 millioner brugere – men op imod halvdelen har aldrig været logget ind og har blot haft en bruger fordi de havde Gmail, en YouTube-konto, Google Drive-konto eller en Android-telefon.

Vi følger udviklingen på OnlineSynlighed.dk.

John Nielsen