Så meget ved Instagram om dig

instagram

Instagram åbnede i sidste måned op for muligheden for, at brugere nu kan downloade alt den data, som platformen har om den enkelte bruger. Om det kommer som en reaktion på kritikken af Instagrams forælder Facebook og deres håndtering af data er uvist, men funktionen giver altså brugerne af Instagram mulighed for at få et indblik i præcis hvor meget, Instagram ved om dem.

Det er første gang, at Instagram har givet brugerne muligheden for at kunne downloade alle data, på trods af at funktionen har været at finde på Facebook i længere tid. Funktionen er desuden blevet til med henblik på at overholde den nye persondataforordning, der træder i kraft senere denne måned. Du kan læse med om GDPR i dette blogindlæg.

Dine billeder lever videre

Selvom de fleste ved det, er det nok de færreste, der tænker over det. Vi lægger billeder op på vores Instagram-profiler og viser øjebliksbilleder i vores stories, som er en af mediets nyere funktioner. Selvom stories kun vises i 24 timer, så bliver de altså gemt af Instagram.

Det er dog ikke kun Instagram stories, der kan snyde selv de mest garvede brugere af sociale medier. Også vores billeder bliver gemt – selv hvis vi beslutter os for at slette dem senere hen. Bare fordi vi sletter dem fra vores profil, er de altså stadig at finde i Instagrams database.

Når du downloader dine profildata på Instagram, kan du altså måske få lidt af et chok over de gamle billeder, der stadig florerer i cyberspace. Hvis du overvejer at slette din konto for at komme det til livs, er det dog ikke sikkert, at det kan løse problemet. Både Facebook og Instagram oplyser nemlig under deres hjælp-sektion, at alle dine data ikke nødvendigvis bliver slettet, hvis du sletter din profil.

Sådan gør du

I første omgang har Instagram kun givet muligheden for at downloade data på webudgaven, men i fremtiden vil funktionen også virke til både iOS og Android. Du skal derfor logge ind på din profil her, og derefter gå til indstillinger.

Instagram

Dernæst vælger du privatindstillinger og sikkerhed som vist nedenfor:

Instagram

Herefter får du muligheden for at redigere i alt lige fra historiedeling til kommentarer, samt hvorvidt din konto skal fremstå offentlig, så den kan ses af alle brugere, eller privat så den kun kan ses af de brugere, der følger dig. Derudover kan du anmode om download under punktet download af data.

Instagram

 

Derefter skal du oplyse din mail og din adgangskode til Instagram for at autentificere, at det er dig, der anmoder om oplysningerne. Der kan gå op til 48 timer, før Instagram har samlet alle oplysningerne sammen, og de lander i din indbakke. Derefter skal du blot åbne filen for at downloade din data.

Direct message er ikke helt så private, som du tror

På filen der bliver sendt til din oplyste mailadresse, vil du finde både billeder, stories, kommentarer, profilinformation og de beskeder du har sendt i det såkaldte direct message (DM). Når du sender private beskeder på Instagram, bliver de altså til en del af den data, som Instagram har på dig.

Selvom funktionen er lavet for at kunne leve op til de nye regler om persondata, så er det altså også en øjenåbner, der måske kan sætte lidt tanker i gang blandt brugere på sociale medier. Det vi deler – uanset om det er i private beskeder eller frit tilgængeligt for alle, bliver ikke glemt af Instagram.

Når du har downloadet dine profildata, er de tilgængelige for dig i 4 dage. Derefter skal du anmode om download igen, hvis du vil se dem endnu en gang.

John Nielsen

Direktør i OnlineSynlighed.dk og teknisk funderet SEO specialist. Til dagligt rådgiver John virksomheder i hele landet vedrørende forretningsorienteret digital strategi og eksekvering af værdiskabende online synlighed. John er desuden etisk hacker og ekspert i online reputation management.

Latest posts by John Nielsen (see all)

0 Svar

Giv en kommentar

Har du lyst til at være med i debatten?
Du er meget velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *