Hastighedsoptimering – den oversete gren af søgemaskineoptimering
Søgemaskineoptimering handler i sin grundkerne om at servere en god oplevelse for brugeren på dit website. Det er denne gode oplevelse brugeren leder efter i søgemaskinerne, og hvis søgemaskinerne leverer et godt resultat og får en glad bruger ved at linke til dig, er der åbnet for sluserne til evig trafik.
En desværre ofte overset gren af søgemaskineoptimering er hastighedsoptimering.
Her refereres der til, hvor hurtigt dit website loader. Hvis dit website er langsomt, er det en dårlig oplevelse for brugerne, og det kan prompte blive straffet af Google og de andre søgemaskiner.
Teknikken bag
Det er teknikken bag siden, der optimeres, når hastigheden forbedres.
En kilde til højere hastigheder er fx ved at skifte til en hurtigere og bedre server – dog også oftest en samtidigt dyrere server. Kører dit site på php – det gør mange af de mest populære CMS’er (Content Management Systems) som WordPress og Joomla – kan du også skifte den såkaldte “php-handler” og være heldig at ramme en op til 16 gange så hurtig handler som før.
En stor kilde til højere indlæsningshastigheder, og derved en bedre oplevelse for brugeren og ultimativt bedre rangeringer i søgemaskinerne, er komprimerede billeder. Lægger du bare et billede op uden at have komprimeret det, sløver du unødvendigt brugerens oplevelse.
Der findes flere applikationer, der kan “skrumpe” dine billeder – uden at det bliver synligt for det blotte øje – med op til 80-90 %. Da billeder er en af de tungeste elementer at loade på dit website, er der her meget at hente.
Et af de meget populære plugins til WordPress, er WP Smush.it.
Der kan også være meget at hente ved at sidde og “nørde” koden. Dit websites styling, farver, kanter og så videre ligger gemt i en såkaldt “css-fil”. Det står for “Cascading Style Sheet”.
Nogle websites kører med en css-fil for hvert tema på websitet – og lige pludseligt er det 5, 10 eller 15 CSS-filer. De skal hentes ned fra serveren enten en gang per besøg eller for hver eneste sidevisning. Disse CSS-filer kan nemt komprimeres til en, hvorved 4, 9 eller 14 kald til serveren spares og hastigheden derved sættes i vejret.
Kan straffes alene på mobil for sløvt site
Et sløvt website bliver til en endnu værre oplevelse, hvis det er ens mobiltelefon, sitet bliver tilgået fra. Mobiltelefonen har nemlig mindre regnekraft end computeren og ofte en sløvere dataforbindelse, hvorved et allerede ringe optimeret site bliver endnu langsommere.
Google var i slutningen af 2013 ude at sige, at man udmærket kan blive straffet på alene mobile søgninger for et sløvt website – mens man på den samme søgning på en almindelig desktop-computer ville have noget bedre rangeringer.
Fordi at flere og flere besøgende kommer fra en mobil enhed, er dette ikke noget, man må tage let på. For mange websites er der allerede tale om 30, 40 eller endda mere end 50 % af al trafikken på websitet, der kommer fra mobile enheder – fortrinsvis mobiltelefoner og også i stigende grad tablets.
Det er en meget stor gruppe af trafik, du risikerer at smide væk, når ikke du optimerer hastigheden på dit site.
Amazon.com er kendt for at have en test, hvor de sænkede hastigheden af deres site med blot et enkelt milisekund – det kostede dem hele 10 % af deres konverteringer. Overvej, hvad der sker, hvis du fjerner et halvt sekund af loadtiden på dit site med det in mente?
DK-31929407