Video-SEO: 5 Best practices, du skal kende til

Video online
Video bliver mere og mere brugt online. Vi får mere båndbredde, især vores mobiltelefoner bliver bedre til at afspille video og at producere professionel video har aldrig været billigere, end det er i dag.

Det giver gode muligheder til der, der gerne vil benytte dig af video i din søgemaskineoptimering. Både til direkte at skabe kundeemner / leads og omsætning, men i lige så høj grad til at være en del af din søgemaskineoptimering er video egnet.

Der er dog en række ”best practices”, du skal være opmærksom på. De vigtigst 5 vil vi føre dig igennem her.

iFrame vs. Wistia Embed

Videoen gør bedst gavn, hvis den ligger ikke alene på eksempelvis YouTube, men også på din side så alle dine besøgende kan se den.

Her skal du dog være opmærksom på hvordan du embedder din video, hvis du vælger at bruge en online videotjeneste (og der er meget få gode grunde til kke at bruge en sådan tjeneste som YouTube, Vimeo eller Wistia).

Embedder du en video fra YouTube sker dette som ”iframe”. Iframe er teknisk set en blok på din side, hvor du indhenter indhold fra en anden side, men Google har ingen mulighed for at læse præcis hvad for noget indhold, det er.

Teknisk set kunne dette indhold være af en sådan karakter, at Google ikke ønsker at sende besøgende til det. Iframe er derved en usikkerhedsfakfor til din video-Embed.

Bruger du i stedet Wistia (som dog, i modsætning til YouTube, er betalt, men så tjener Wistia til gengæld heller ikke penge på at vise reklamer til dine besøgende) har du mulighed for at lave et embed, hvor Googles robotter teknisk set godt kan læse, hvad videoen handler om.

Læg alle videoer på YouTube

Selvom du bruger Wistia eller Vimeo til embed på din side bør du dog stadig uploade alle dine videoer til YouTube.

Google er verdens største søgemaskine – men YouTube er verdens andenstørste søgemaskine.

Brugere der søger på YouTube efter dit produkt får du så præsenteret dit produkt / virksomhed overfor – men YouTube ranker også som domæne enormt godt i søgeresultaterne. Du kan derfor være heldig på dit foretrukne søgeord at se både din egen side, men også YouTube-resultatet med den video, du har lavet.

Du giver dine konkurrenter mulighed for at embedde dine videoer, når du lægger dem på YouTube – så sørg for at det sker med logo og præsentation af din virksomhed, så dine konkurrenter ikke ønsker at gøre det. Vælger en konkurrent at ”rippe” videoen og fjerne logo samt intro har du mulighed for at sende et krav om godtgørelse på mange tusinde kroner til denne konkurrent.

SEO i YouTube

Når YouTube er verdens andenstørste søgemaskine bør vi naturligvis også lægge en SEO-indsats her.

At rangere i YouTube er et andet ’game’, end når vi forsøger at rangere godt i Googles søgeresultater.

Blandt andet følgende parametre bestemmer, hvad eller hvem der ligger nummer 1 i YouTube:

  • Hvor mange relevante tags, du bruger
  • Hvor mange der ser din video færdig og engagerer med den (ligesom brugeradfærd på din egen side)
  • Til en vis grad hvor mange andre videoer, der referer videoen
  • Hvor populær afsenderen (kanalen) for videoen er
  • Hvor god en tekst der er skrevet til videoen

Ved at skrive en god tekst til din video, benytte dig af tags og i øvrigt lave flere videoer og derved få en populær og autoritær kanal har du mulighed for at ranke dine videoer godt i såvel YouTubes søgeresultater som Googles egne.

Saml mails op med dine videoer

Hvis formålet med din side er at generere leads (kundehenvendelser) kan du med Wistia generere dette direkte i videoen.

Efter at videoen er færdig kan du ”slide” et felt ind, hvor den der lige har set videoen kan skrive sin e-mail adresse ind.

Det er smart, nyt, funktionelt – og det virker.

Hvis du først har set en video og forstået budskabet er du sandsynligvis også klar til at smide din mail, så du kan høre mere.

Det ser sådan her ud, når du har set en video færdig med Wistia og kan skrive din mail ind:

Videotjenesten Wistia

Du kan kræve en e-mail adresse af den, der ser videoen både før og efter videoen er begyndt. Du kan således, som set på billedet herover, gøre det til en forudsætning at brugeren skriver sin e-mail adresse ind for overhovedet at få lov til at se videoen.

Det kan også virke – om end det er i den mere aggressive ende.

Øg on-page tiden og få bedre rankings

Det fantastiske ved video er, at vi alle gerne vil se video – og det er nemmere at kommunikere et budskab ud ved hjælp af levende billeder end det er igennem 1000’vis af ords tekst.

Når du lægger video på din side er det sandsynligt, at dine brugere begynder at bruge længere tid på den.

Dine brugere begynder også at interagere ved at trykke start og stop på videoen – ligesom det er mere sandsynligt at dine brugere konverterer efter at have set videoen. Splittests fra næsten alle brancher viser, at dine brugere er mere tilbøjelige til at konvertere efter at de har set en produkt- eller virksomhedsvideo.

Bruger dine besøgende mere tid på din side er dette et kraftigt signal til Google om, du serverer en god oplevelse til brugeren. Hvis alle dine brugere ”bouncer” tilbage til søgeresultaterne efter at have sendt din video falder du i rankings – men bliver dine brugere i lang tid på siden, længere tid end når de samme besøgende sendes til dine konkurrenter, kan du også være næsten sikker på at få tildelt den højeste plads i top-10.

Hvis de øvrige forudsætninger som en sund linkprofil, gode tekster, en hurtig og responsiv side og så videre i øvrigt naturligvis er opfyldt.

At producere professionel video er billigere, end det nogensinde har været – du kan købe det ude i byen for få tusinde kroner eller vælge at købe udstyret og selv lave dine videoer. Laver du screencasts og lignende kan du komme i gang for ingen penge, da der findes gratis software, der virker udmærket til formålet.

Spørgsmålet er bare – skal du eller dine konkurrenter først i gang med video?

John Nielsen