Undgå negativ SEO trods spamlinks

Undgå negativ SEO trods spamlinks

Undgå negativ SEO trods spamlinks

Mange danske hjemmesider oplever i øjeblikket, at de bliver ramt af spamlinks fra mange forskellige domæner. Dermed risikerer disse hjemmesider også at blive ramt af negativ SEO, da Google straffer sider, der får links af lav kvalitet – og som er direkte spam.

Det kan altså skade dine placeringer i søgeresultaterne, hvis du ikke gør noget ved denne type links, som peger på din hjemmeside.

Hvad er et spamlink?

Når du arbejder med søgemaskineoptimering, så ved du også, at det blandt andet handler om at skaffe relevante links til din hjemmeside. Et link er relevant, når konteksten, det kommer fra, matcher landingssiden for linket.

Et spamlink er altså et link, som ikke har nogen relevans for din hjemmeside. Ofte vil du se, at spamlinks kommer fra sexrelaterede sider – som oftest er udenlandske.

Spamlinks er dog ikke det eneste, der kan medføre negativ SEO. Dårligt udført SEO-arbejde vil også påvirke dine placeringer i søgeresultaterne negativt.

Hvordan finder jeg spamlinks?

For at du kan håndtere spamlinks, er det en forudsætning, at du ved, hvordan din linkprofil ser ud. Din linkprofil viser det samlede overblik over dine indgående links.

Der er forskellige måder, hvorpå du kan se hvilke sider, der linker til dig. De bedste redskaber til dette er betalte services, hvor du hver måned betaler en abonnementspris. Dette kan eksempelvis være til redskaber som Ahrefs.com, Moz.com eller Majestic.com.

Disse betalte redskaber giver dig det bedste indblik i din aktuelle linkprofil, men det kan virke som en stor investering, hvis du ikke jævnligt bruger redskaberne – eller hvis du ikke ved, hvordan du kan anvende dem.

Heldigvis findes der også en gratis mulighed: Google Search Console (GSC). GSC giver dig også et overblik over de domæner, der linker til dig. Dog er GSC ikke lige så udførlig som de betalte redskaber, og der er derfor også nogle begrænsninger ved dette redskab.

Trods GSCs begrænsninger, kan det give dig en idé om, hvorvidt du er ramt af spamlinks. Hvis dette er tilfældet bør du håndtere dette, inden det påvirker din SEO.

Sådan fjerner du linkjuicen fra spamlinks

Da linket ligger eksternt fra din hjemmeside, kan du ikke selv gå ind og fjerne linket. Hvis du ved, hvem webmasteren er, kan du bede denne om at fjerne det. Dette er dog sjældent en mulighed, når vi taler spamlinks.

I stedet kan du benytte dig af Google værktøj til at afvise links (disavow). Når du beder Google om at afvise et link til din hjemmeside, betyder det, at Google vil se bort fra dette link, når Googlebotten crawler din hjemmeside. Det betyder altså, at den linkjuice, der normalt sendes med et link, vil blive fjernet.

Googles Disavow Tool er ikke et redskab, som er ligetil at benytte. Det kræver, at du ved, hvordan det skal anvendes. Derfor kan det også være fordelagtigt for dig, at få et professionelt SEO bureau til at håndtere disse spamlinks for dig.

John Nielsen