Twitter sletter værktøj og kommer politikere til hjælp

PolitikHar politikere – uanset, om de tweeter fra en officiel eller en personlig profil – det samme krav på ’at blive glemt’ online som resten af os?

Nej, mener den hollandske virksomhed Politwoops.

Ja, mener Twitter, der nu har lukket for adgangen til netop dét værktøj til Twitter.

Polititwoops som værktøj har i flere år gemt tweets fra politikere, der ellers af politikeren selv var blevet slettet. Argumentet var, at folket havde ret til at vide alt om dem, de stemte ind i den demokratiske proces. Også det, kandidaterne tidligere havde sagt og nu ønskede at ’skjule’ eller i hvert fald ikke ville kendes ved.

Uheldigvis for Polititwoops er det mod Twitters retningslinjer, hvorfor API-adgangen nu er lukket. Det er dog ejendommeligt, at det i flere år har været kendt, Politwoops forbrød sig mod de formelle retningslinjer, men alligevel havde adgang til Twitter gennem det åbne API og først nu mister deres adgang.

Hvad er lovligt – og hvad er rigtigt?

Poilitwoops selv er kede af, at deres værktøj nu er blevet lukket ned.

I en pressemeddelelse anerkender de Twitters ret til at lukke for adgangen, men beder også Twitter som resten af verden ’skelne mellem hvad der er lovligt og hvad der er rigtigt’.

Politikere er offentlige personer og har magt over ’os andre’. Derfor har ’vi’ også ret til at vide om ’dem’, hvad de en gang selv vælger at skrive på Twitter, lyder argumentet.

Politwoops gør her opmærksom på, at det især i USA er almindeligt anerkendt i domstolssystemet, at offentlige personer – filmstjerner, politikere, sangere m.fl. – ikke har samme krav på privatliv som andre og at Politwoops blot er en naturlig forlængelse af dette princip.

Twitter selv har tidligere anerkendt deres mulighed for at holde hånd i hanke med politikere. Således er den tidligere CEO Dick Costolo i 2015 citeret for at have sagt, at:

”..det betyder at en land kan føre sin regering til regnskab for hvad der er sagt og at det er sværere at skjule den sande version af hændelser. Det (Twitter, red.) stopper ikke brugen af propoganda, selvfølgeligt, men det giver folket direkte adgang til information, og muligheden for at dele og diskutere det giver en  meget stærk modbalance.”

Dansk Folkeparti-politiker fanget i Twitter-retssag

18. august 2015 blev en dansk politiker for første gang dømt for et racistisk tweet.

Dansk Folkeparti-politikeren Mogens Camre  blev ved Retten i Glostrup dømt 10 dagbøder á 800 kroner for at have skrevet følgende i juli 2014:

»Om jødernes situation i Europa: muslimerne fortsætter hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen«.

Mogens Camre selv forsvarede sig ved, det er svært at udtrykke sig på 140 tegn samt at hvad der blev skrevet var henvendt til Camres følgere og ikke den brede offentlighed.

Retten modargumenterede med, at Mogens Camre som offentlig person taler til hele Danmark og at tweets var tilgængelige for alle, der ønskede at tilgå dem.

Den 79-årige politiker har efterfølgende valgt at slette sin profil på Twitter.

CTA Blog

Skal vi også hjælpe dig videre?

Står du med en konkret digital udfordring eller har vækstambitioner, så står vi klar til at tage en uforpligtende dialog.

John Nielsen