Google fjerner hackede hjemmesider fra søgeresultaterne

hacked-siteGoogle har i lang tid været ude med riven efter hjemmesider, der er blevet hacket og nu åbner døren til eksempelvis malware eller spam.

Men hvor det hidtil er blevet markeret med et ”Denne hjemmeside er muligvis hacket”-advarsel i søgeresultaterne vil Google fremover helt fjerne de hackede hjemmesider fra deres søgeresultater.

Det sker for at forbedre brugeroplevelsen og samtidigt for at øge incitamentet hos webmasteren til at løse de problemer, der ligger til grund for hackingen.

5 resultater på side 1

Google viser i et nyt blogindlæg, hvordan de ikke nødvendigvis erstatter et hacket og derved fjernet søgeresultat med et nyt. Det kan også betyde færre søgeresultater på side 1, hvis der bare ikke er flere relevante søgeresultater.

Hvis du i fremtiden søger efter et meget specifikt resultat og alene får vist fx 5 søgeresultater kan det således tyde på, at Google har fjernet en række hackede resultater.

I forvejen viser Google alene 5-7 resultater på en række søgninger efter specifikke virksomheder. Søger du eksempelvis ”Lego” i Danmark vises, udover resultater fra Google Maps og AdWords, alene 7 organiske søgeresultater.

Formålet med den nye spam-algoritme er især at beskytte brugeren mod at trykke sig ind på en side, der er inficeret med malware eller benyttes til spam. Spam-algoritmen bliver løbende rullet ud over de kommende uger.

De fleste hacks af hjemmesider udføres i dag automatisk. Store netværk af computere gennemgår lange lister over hjemmesider og forsøger at finde sårbarheder i fx dårlig opsætning af servere eller ikke-opdaterede plugins i et CMS.

Hele 5 % af søgeresultater rammes

Googles nye hacker-opdatering rammer hele 5% af de indekserede hjemmesider. Det er forholdsvis højt. Til sammenligning ramte de første versioner af Googles Penguin- og Panda-filtre begge omkring 10% af alle hjemmesider.

Du kan finde ud af, om din side er ramt ved at se din hjemmesides status i Google Search Console (tidligere Webmaster Tools).

Du får her en advarsel på mail, hvis Google mistænker din side for at være hacket. Du har ydermere mulighed for at se hvilke undersider, der eventuelt er problemer med.

Hvis du bruger WordPress, anbefaler vi på OnlineSynlighed.dk, at du bruger et af flere tilgængelige plugins til at øge sikkerheden på din side. Det kan være eksempelvis Wordfence eller iThemes Security, der begge findes i både gratis og betalte versioner.

Herudover bør du jævnligt selv tage backup af din side. Et plugin som VaultPress – udviklet af den samme gruppe af udviklere, der også har lavet WordPress selv – tager sig af den proces for 5 dollars om måneden.

Hvis din side først er blevet hacket og du løser problemerne vil den med tiden finde sin plads i søgeresultaterne igen – men det kan, afhængig af hvor autoritært og ofte crawlet domæne, du har – tage fra et par dage til et par uger. Manglende fokus på IT-sikkerheden kan således ende med at blive meget dyrt for din virksomhed, der bliver usynlig i flere uger på verdens mest benyttede søgemaskine.

CTA Blog

Skal vi også hjælpe dig videre?

Står du med en konkret digital udfordring eller har vækstambitioner, så står vi klar til at tage en uforpligtende dialog.

John Nielsen