Google fjerner populær funktion fra billedsøgninger efter søgsmål

Google billedsøgninger

En af grundene til, at Googles søgemaskine er så populær, er blandt andet brugervenligheden. Google har det med at vise de resultater, man gerne vil finde, og så er søgemaskinen relativt nem at betjene.

Sådan er det også, når man søger efter billeder på Google, men for nylig har søgegiganten fjernet en ellers populær funktion. Tidligere har det været muligt at lave en billedsøgning og få vist billedet i sin helhed uden at gå ind på siden. Den mulighed er væk nu.

Nu skal man nemlig ind og besøge den side, hvor det pågældende billede ligger, for at finde det billede, man har fundet frem til, i fuld størrelse.

Tvunget af Getty Images

Google skriver på Twitter, at ændringen til dels skyldes en aftale, Google har lavet med den store fotovirksomhed Getty Images, som er en af de store spillere på markedet af billeder, der kan bruges til kommercielle formål.

I 2016 sagsøgte Getty Images nemlig Google for at promovere piratkopiering af billeder, der ikke måtte bruges uden lov og betaling gennem blandt andet muligheden for at se billederne gennem billedsøgningen.

Det endte med en aftale, der blev annonceret i starten af februar i år. En del af den aftale lød, at Google skulle fjerne muligheden for at se billeder uden at besøge hjemmesiden, billedet lå på, og Google har handlet hurtigt, fordi udrulningen af ændringen allerede er blevet sat i gang.

Negativ modtagelse på Twitter

Twitter er negativ over ny google funktion

Den nye ændring i billedsøgninger på Google er ikke blevet modtaget med klapsalver alle steder. Hvis man kigger på de mange svar på Googles tweet om ændringen ser man tydeligt, at mange brugere ikke er tilfredse med fjernelsen af muligheden for at se billeder i fuld størrelse i Google.

Flere brugere truer med at skifte til en alternativ søgemaskine, som stadig tilbyder muligheden for at se billederne direkte i søgemaskinen.

Enkelte brugere, tilsyneladende primært fotografer, argumenterer for, at ændringen i billedsøgninger vil gøre det mere besværligt at stjæle billeder, men ikke har rettigheder til, men de er i klart undertal.

Fordi det er internettet, vi snakker om, er der selvfølgelig nogen, der har lavet en udvidelse til både Firefox og Googles egen Chrome-browser, der giver brugerne muligheden for at vise billeder i Google – altså selvom Google selv har fjernet muligheden.

Også en mindre funktion ændres

Sammen med ændringen i visning af billeder, har Google også fjernet knappen, der gjorde det muligt at søge efter lignende billeder.

Selve funktionen findes dog stadig, og ifølge Google er den måde, de fleste bruger funktionen på, stadig intakt. Man kan nemlig stadig trække et billede ind i søgefeltet på Google, og så vil søgemaskinen lede efter lignende billeder.

Begge ændringer kan ses som en indsats for at gøre det sværere at finde billeder med copyright uden vandmærke – noget funktionen ellers har været brugt til.

Kopiering og ulovligt brug er et stort problem

Kopiering og ulovligt brug er et problem

Selvom mange forbinder piratkopiering med kopier af film og måske musik, så er det i bund og grund det samme, når der er tale om billeder eller tekst. Det handler om at bruge noget, man ikke har lov til at bruge.

Det er et problem, man støder på jævnligt, og især billeder bliver ofte benyttet til alle mulige forskellige ting.

Herhjemme er et af de mere offentlige eksempler, da politikeren Pia Olsen Dyhr kom til at bruge et billede af en kage, hun ikke havde fået lov til at bruge. Det kastede et blogindlæg af sig fra vores side, som er værd at genlæse.

Nogle hjemmesider er begyndt at fjerne muligheden for at højreklikke på deres side, og det sammenholdt med ændringen i billedsøgninger i Google kan betyde, at der er lidt mindre ulovlig brug af billeder på vej.

John Nielsen