Guide: Forstå forskellen mellem digitaltryk og offsettryk

Hvis du ikke selv arbejder med print, er det ikke sikkert, at du lige kender forskellen på digitaltryk og offsettryk. Hvis du derimod arbejder med markedsføring på den ene eller anden måde, hvor du udarbejder ting som brochurer og plakater til markedsføring, er du nok stødt på begreberne – og så er det godt at vide, hvilke forskelle, der er på de to typer tryk, før du vælger noget, fordi det er den billigste løsning.

For at gør det overskueligt, har vi stillet tre vigtige sammenligningsparametre op: Omkostninger, kvalitet og hastighed.

Omkostninger ved digitaltryk og offsettryk

zeitungDet parameter, som optager de fleste økonomichefer, er omkostningsparameteret. Og netop omkostningerne er en af de ting, der adskiller de to typer tryk. Der er nemlig ret stort forskel, men begge dele kan betale sig, hvis man vælger den rigtige slags.

Digitaltryk er billigere i opstartsomkostninger og dyrere i stykpris.

Offsettryk koster mere i opstartsomkostninger og mindre i efterfølgende stykpris.

Grunden til, at det forholder sig sådan, er, at offsetmaskinen er meget større at gøre klar til en tryksag. Digitaltrykmaskinen kan startes hurtigt op, og der kan printes direkte fra pdf eller docx-dokumenter.

Kvaliteten af digitaltryk og offsettryk

Et andet, vigtigt parameter, er kvalitet. Det er især markedsføringseksperterne og virksomhedens ansigt udadtil, der bekymrer sig om kvaliteten af de tryksager, der bliver sandt ud. Det er nemlig dem, der skal stå på mål for kvaliteten af den leverede tryksag.

Digitaltryk er den billigste løsning, når der er tale om mindre oplæg ad gangen. Der findes et hav af forskellige digitaltrykmaskiner, som hver især kan noget forskelligt. Det er derfor forskelligt fra trykkeri til trykkeri, hvilken kvalitet deres digitaltrykmaskine trykker i. Men generelt kan man sige, at digitaltryk er af lidt ringere kvalitet end offsettryk. Det er dog, som regel, så lidt, at det er svært for den almindelige bruger at se forskel.

Offsettryk er den dyreste løsning, hvis der er tale om et lille oplæg. Til større opgaver, hvor der er tale om mange tusinde styks, er offset dog en billig løsning. En offsetmaskine kan trykke i omegnen af 16.000 ark i timen, hvilket gør stykprisen lav – til gengæld er opstartsomkostningerne høje. Det samme er kvaliteten. Den er nemlig også høj, og det gør offsettryk til det naturlige valg, når der er tale om store oplag.

Hastigheden på digitaltryk og offsettryk

Ligesom der er forskel på kvaliteten af trykkene og omkostningerne i forbindelse med dem, er der også forskel på, hvor hurtigt det kan klares at trykke noget på digitaltrykmaskinerne og offsettrykmaskinerne. Først og fremmest er der forskel på, hvor mange ark, de to typer maskiner, kan trykke på timebasis.

Druckmaschine Rollenoffset in einer Zeitungsdruckerei // printing machine roll offset in a newspaper printing companyDigitaltrykmaskiner kan trykke i omegnen af 5.400 ark A4-papir i timen, mens offsettrykmaskiner kan trykke i omegnen af 16.000 ark i timen.

Der er dog også andre forskelle, som er mere afgørende for, hvor lang tid det tager at få løst en opgave med de to slags maskiner. Den ene er opgavens karakter: På digitaltrykmaskiner vil man ofte trykke mindre opgaver, som ikke er så avancerede. Ved små opgaver kan digitaltryk ofte leveres med dagsvarsel. Ved store og komplekse opgaver, der også kan trykkes på en digitaltrykmaskine, vil leveringstiden være noget højere.

Det samme gælder for offsettryk, hvor opgavens omfang har meget at sige for leveringstiden. Her handler det også om hvilken efterbehandling, der skal til. Det kan eksempelvis være vandlak til løsblade, der ikke tager ret lang tid, mens det også kan være mere avanceret ved tryk af eksempelvis et katalog.

Sådan vælger du mellem digitaltryk og offsettryk

Der er altså store forskelle på, om man vælger digitaltryk eller offsettryk. Ofte vil det trykkeri, man henvender sig til, kunne guide en frem til det rigtige valg ud fra opgavebeskrivelsen. Der vil nemlig altid være en masse faktorer, der gør sig gældende, og som påvirker hvilken trykmetode, der er den rigtige i det enkelte tilfælde.

Før du kontakter et trykkeri med en opgave, skal du altså have gjort dig nogle tanker om: Budget, opgavens omfang og tidsfrister. Når du ved disse ting, kan du få bedre rådgivning, og det gør det nemmere at træffe det rigtige valg.

 

John Nielsen