Banned fra Google! Hvad gør jeg nu?
De fleste fagfolk i SEO-branchen vil sikkert mene, at Google gør et nogenlunde anstændigt stykke arbejde med at afsløre websteder, der bruger Black Hat SEO teknikker, og dermed overtræder Googles Guidelines (også kaldet Googles retningslinjer for webmastere).
Google iværksætter jævnligt nye tiltag og straffer de, som afsløres i at overtræde retningslinjerne. Disse sanktioner kan enten være algoritmiske eller manuelle, og de kan stærkt påvirke både placeringer for og den organiske trafik til disse hjemmesider.
Ligesom de fleste andre webmastere arbejder du sikkert udelukkende indenfor det af Google tilladte område, og du vil sandsynligvis aldrig stå med sådan et problem med Google. Ikke desto mindre, hvis din hjemmeside, webshop eller blog er blevet hacket, eller hvis du er alligevel er blevet fristet til at bruge et par Black Hat tricks, vil denne 7-punkts vejledning kunne hjælpe dig med at forstå, hvad det næste du skal gøre er, og hvordan du indgive en såkaldt “reconsideration request”, altså en anmodning til Google om revurdering af dit website.
1. Sikre dig, at det faktisk ER en straf
Allerførst skal vi naturligvis præcisere, at ikke alle fald i organisk trafik eller organiske placeringer i søgeresultaterne er forårsaget af Googles straf. Google opdaterer konstant sine algoritmer, og det kan påvirke dit websites placeringer og mængden af trafik, som det modtager.
Den første ting, du med fordel kan gøre, er derfor at tjekke den officielle Google Webmaster Central Blog og gerne nogle seriøse SEO-fagfolks blogs og deres statusopdateringer på diverse sociale medier for at finde alle de seneste nyheder om algoritmiske opdateringer, der kan have påvirkey dit websites placeringer.
Den næste ting er at kontrollere, om din hjemmeside ser ud til at være på Googles indeks. Foretag en “site:” søgning på Google for at se, om din hjemmesides sider er indekseret. Bemærk, at det at have nul eller meget få søgeresultater på indekset kan være en indikation af en straf.
Ikke desto mindre kan den samme effekt være forårsaget, af andre ting end en Google straf. Det kan også skyldes, at Googles søgerobot har haft svært ved at “crawle” alle sider på din hjemmeside, webshop eller blog. Derfor er du også nødt til at sikre, at du faktisk tillader Google at gennemgå og indeksere dit website.
Nogle af de øvrige ting, du bør kontrollere, er, at du ikke har blokeret Googles søgerobotter (robots.txt, meta-robotter, firewall-regler osv.), at din hjemmeside, webshop eller blog bruger søgemaskinevenlige teknologier, som gør det muligt for søgemaskinernes robotterne at indeksere indholdet, og at der ikke optræder gennemgangsfejl for dit website på Google Webmaster Webmasterværktøjer.
Har du endnu ikke oprettet dig på Google Webmaster Webmasterværktøjer, bør du straks gør det og få tilknyttet dit website hertil. Herefter vil du også kunne få besked, hvis Googles søgerobot af en eller anden grund har svært ved at gennemtrævle dit website.
Ved at kontrollere de ovenfor nævnte ting kan du relativt let finde ud af, om dit website er blevet ramt af en algoritmisk opdatering, om dine placeringer er faldet på grund af et teknisk problem relateret til din hjemmesides struktur, eller om du rent faktisk er blevet straffet af Google.
2. Er du blevet hacket?
Hvis du er helt sikker på, at dit websted er blevet straffet, så er det næste skridt at tjekke, om du er blevet hacket. Den første ting at tjekke, er om der er tilføjet ondsindet JavaScript-kode i din hjemmesides JavaScript-filer eller i HTML-koden på dit websites sider.
Scan alle filer på dit websted med en antivirus og se om du modtager nogen advarsler. Og kig efter skjult tekst og spam-agtige links, der kan være tilføjet af en eventuel hackeren. Vi anbefaler, at du minimum tjekker dit website i den gratis og ganske gode online service – Sucuri SiteCheck.
Du bør desuden også tjekke, om Google har sendt dig en meddelelse på Google Webmasterværktøjers betjeningspanel. Ofte, når Google registrerer, at en hjemmeside er blevet hacket sender de en besked til webmasteren for at informere ham eller hende om hændelsen.
Men bemærk venligst, at de gør det primært, når det er indlysende, at hjemmesiden er blevet angrebet af ondsindede brugere, og at det ikke er garanteret, at du vil blive informeret i tilfælde af at der bruges Black Hat teknikker på websitet. Google er nærmest berygtet for ikke at give nok oplysninger til webmastere i sådanne tilfælde.
3. Overtræder du Googles retningslinjer for webmastere?
Som vi har nævnt flere gange her på OnlineSynlighed.dk, kan overtrædelse af Googles retningslinjer for webmastere (også kendt som Google Quality Guidelines) føre til Googles straf. Læs omhyggeligt disse retningslinjer, og se om du overtræder nogle af deres regler. De mest almindelige overtrædelser er spam, scraping og såkaldt tyndt indhold på din hjemmeside, brug af skjult tekst og skjulte links, cloacking, brug af irrelevante søgeord, brug af skjulte sider, lusket JavaScript rediregering og deltagelse i deciderede link-netværk, linkbytte og betalte links.
4. Få fjernet problemerne, der har forårsaget af straffen
Udover at identificere problemerne, er det at tage skridt til at fjerne dem, formentlig en af de vigtigste dele af processen.
Sørg for, at du får slettet alt spam-indhold fra din hjemmeside, webshop eller blog. Få sat “nofollow” på de betalte links, eller fjern dem, og stop med at benytte de eventuelle Black Hat metoder, der forårsagede straffen.
I forbindelse med at du foretager rettelserne, er det vigtigt, at du sikre at du holder styr på alle detaljerne i dine handlinger. Dette vil hjælpe dig med at opdage og fjerne alle problemerne, og det vil også være en værdifuld kilde til informationer, når du skal bede Google om en ny vurdering via indsendelse af din reconsideration request.
Bemærk:
Jo hurtigere du afhjælper alle problemerne på din hjemmeside, jo hurtigere vil den vende tilbage til søgeresultaterne. Hvis straffen var algoritmisk, er der gode chancer for, at den vil blive fjernet, når Google igen gennemser og analyserer din hjemmeside.
5. Indsend en anmodning om ny vurdering
Når du har fjernet alle de kendte problemer fra din hjemmeside, webshop eller blog, er det næste, du skal gøre, at indsende en anmodning om ny vurdering, en såkaldt reconsideration request.
Bemærk:
Det er yderst vigtigt at du er ærlig og indrømmer, hvad der gik galt, og at du beskriver alle de tiltag, du foretog for at rette fejlene på dit website.
Hvis du ikke er sikker på, hvad der forårsagede straffen, kan du naturligvis stadig indsende en fornyet anmodning om ny vurdering, hvor du beskriver problemet. Men det vil virke langt mere effektivt at løse alle problemerne, før du gør det. Indsendelse af din anmodning om ny vurdering flere gange, eller afgivelse af utilstrækkelige eller forkerte oplysninger kan bestemt ikke anbefales, da Google forbeholder sig ret til helt at ignorere eller afvise din anmodning.
6. Vær tålmodig, meget tålmodig
Når anmodningen om ny vurdering er indsendt til Google, og alle problemer er løst, vil Google scanne dit website igen for at kontrollere, at alle udfordringerne er fjernet. Er straffen manuelt givet, vil en af Googles medarbejdere ofte først skulle revurdere din hjemmeside for at sikre, at alt er rettet.
Denne proces kan være meget tidskrævende, og som et resultat heraf må du nødvendigvis være tålmodig. Hvis alt går glat, bør du kunne forvente at se problemet løst indenfor alt fra et par uger til 2 – 3 måneder.
7. Læs Googles tilbagemeldinger
Google er begyndt at give tilbagemeldinger om resultatet af anmodning om revurdering. Nogle gange vil de bare meddele,at straffen er ophæve. Men i andre tilfælde anmoder dig at træffe yderligere foranstaltninger.
I sådanne tilfælde opfordrer vi til, at du er modtagelig overfor Googles tilbagemeldinger, og at du samarbejdet med dem om at løse problemet.
Ovenstående proces kan godt virke kompliceret og tidskrævende.
Men så skal du sikre, at du kan undgå Googles straf. Lad være med at bruge Black Hat SEO metoder. Brug ikke spam-links, og sørg for at dit webhotel og hjemmeside opdateres regelmæssigt for bedst muligt at undgå, at den websitet bliver hacket.
Er du nu alligevel ramt af Googles straf, kan du overveje at søge hjælp hos professionelle SEO-fagfolk. Det koster naturligvis penge, men er skaden sket, og er virksomhedens hjemmeside eller webshop blevet straffet af Google, kan tab af gode placeringer i søgeresultaterne – og den deraf manglende omsætning – være meget mere bekostelig.
Har du en webmaster til at sørge for driften og vedligeholdelsen af virksomhedens hjemmeside? Så tag en snak med vedkommende om korrekt vurdering og håndtering af risici i søgemaskineoptimering. Bedyrer vedkommende, at der ikke er fortaget noget ulovligt i forhold til Googles retningslinjer, kan det være en god idé at få andre og professionelle øjne på sagen.
DK-31929407