5 tips til annoncering på sociale medier

5 ting, social media-annoncørerne kan lære fra Search Engine Marketing

5 tips til annoncering på sociale medierGrundlæggende er der stor forskel på at annoncere på de sociale medier og i søgemaskinerne.

I søgemaskinerne – uanset, om du laver søgemaskineoptimering (SEO) eller Google AdWords, Bing Ads o.lign. (PPC) – rammer du de, der aktivt søger efter din vare. De har et behov og du er aktivt i gang med at opfylde det.

På de sociale medier rammer du de, der sidder og holder pause og blot scroller igennem deres venners opdateringer. Her skal du i højere grad ind og skabe et behov end du skal opfylde et, der allerede eksisterer.

Men derved ikke sagt, at de der arbejder med SOME – Sociale Medier – kan lære noget af de, der har arbejdet med SEM – Search Engine Marketing – i et stykke tid.

Vi har fundet 5 ting, vi mener går igen i begge discipliner.

Vælg dine kampe – søgeord og målgrupper

Når du laver søgemaskineoptimering begynder du ikke blot at skrive tekster og lave links til tilfældige sider.

Du starter med en søgeordsanalyse for at finde ud af, hvor der er omsætning at hente – derefter lægger du en struktureret indsats for at komme til at ranke på netop de ord.

Sådan bør det også være med de sociale medier.

Du kan blot trykke ’Boost’ på dit opslag i Facebook og se, hvor mange tilfældige personer du kan ramme – men det skaber ikke salg. I stedet skal du med omhu vælge dine præcise målgrupper, så du bruger dine penge der, hvor effekten er størst.

Uanset om du rammer 1.000 personer interesseret i dit produkt eller 1.000 personer, der ikke kunne være mere ligeglade er prisen den samme for dig på de sociale medier. Heri ligger kunsten også. Du skal finde ud af hvem, du skal markedsføre dit produkt for – på den måde kan du også skabe en positiv Roi på arbejdet.

Mål dit afkast

Og nu vi er inde på afkast:

Det er muligt at skabe direkte salg via de sociale medier – både med annoncer til de der ikke kender dig og remarketing.

Et godt ordsprog lyder ”what gets measured gets done” – hvis du måler på det, eksekverer du også.

Sørg for at måle på hvor mange penge du får ud af de sociale medier. Du har altid mulighed for enten direkte at konverteringsspore med eksempelvis Facebook eller bruge almindelige kampagne-URL’er i dine links for at se, hvor omsætningen hentes.

I søgemaskineoptimering har vi takket være Google Analytics en god idé om hvad der virker og hvor der kommer penge fra. Det skal du også vide med de sociale medier for at have en chance for at optimere på din indsats.

Test dine annoncer mod hinanden

Det er svært at forestille sig en veloptimeret AdWords-kampagne, hvor budskaberne aldrig er blevet testet.

Tænder dine kunder på pris, på at det er nemt eller på at din virksomhed har den rigtige historie? Det finder du kun ud af ved at prøve flere typer af annoncer mod hinanden.

Sådan er det også med de sociale medier.

Her har du ligesom med annoncerne i søgemaskinerne mulighed for at teste to annoncer mod hinanden. Du har mulighed for ikke alene at måle kliks, men også andet engagement (kommentarer og likes) og direkte konverteringer.

Et godt udgangspunkt her lyder ABT – Always Be Testing. Sørg for altid at have mindst en test i gang, for du bliver klogere hver gang, du gør det. Den viden giver dig et godt afkast på din annoncering på de sociale medier.

Likes er ikke penge værd

Med annoncerne i søgemaskinerne er vi ligeglade med, hvor mange der har set annoncen. At folk ser annoncen i sig selv generer ikke omsætning for virksomheden. Derfor måler vi på kliks og faktiske konverteringer som de to primære metrics.

På Facebook, Instagram og andre sociale medier har du mulighed for at annoncere med det formål at få flere likes.

Her betaler du for muligt engagement på en platform, du ikke selv kontrollerer – og hvor dit organiske reach (hvor mange af dine fans) du rammer med en opdatering nærmest falder fra dig til dag.

Likes i sig selv er ikke penge værd. For det er jo kliks til dit website, tilmeldinger til nyhedsbrev og direkte konverteringer og omsætning, der ultimativt tæller.

Negative søgeord virker

I din AdWords-kampagne er folk, der søger efter ”gratis” og ”skabelon” næppe særligt interessante kunder, uanset hvad du sælger. Det er folk, der har bestemt sig for, at de enten ingenting vil betale eller vil lave det selv.

Derfor er det også logisk bruge netop ”gratis” og ”skabelon” som negative keywords. Når du ikke rammer de der søger efter dette falder din CPA (Cost Per Acquisition) og din kampagne bliver mere profitabel i sidste ende.

Du bør gøre noget lignende med dine annoncer på de sociale medier.

Du har mulighed for at lave målgrupper, de negativt afgrænser dig fra at ramme. Hvis du sælger et produkt til en ældre målgruppe er der ingen grund til at ramme de, der er 18 år. Lav derfor en negativ afgrænsning på disse.

Du kan også lave en negativ afgrænsning på de personer, der allerede er konverteret i din forretning – der er ingen grund til at bruge penge på at konvertere dine eksisterende kunder en gang til for det samme produkt.

At oprette negative målgrupper er, ligesom negative søgeord i AdWords, ikke det du bør gøre først – men det er med til på sigt at forvandle din PPC-maskine til en større og mere velsmurt af slagsen. Når du går igennem dine annoncer på såvel AdWords som Bing og Facebook kan du se hvilke søgeord og målgrupper, der ikke konverterer.

Dem har du så mulighed for at udelukke til næste gang.

SEM’ere kan også lære af SOME’ere

For at det ikke skal lyde som om SEM’erne er de, der ved mest – så kan de også lære af de, der arbejder med de sociale medier.

På de sociale medier er det gode indhold og relationen til den enkelte bruger i fokus. Det kan de der laver annoncer og søgemaskineoptimering også lære af. For det handler om netop brugeren i sidste ende – uanset, om brugeren sidder på Google, Facebook eller et helt tredje sted!

John Nielsen